Gerco Pon

gerco_pon_200x300
Sinds 1985 ben ik als fysiotherapeut afgestudeerd en heb ik in diverse praktijken, verpleeghuis en in ziekenhuis gewerkt. Sinds 2015 ben ik afgestudeerd als master of science in de manueel therapie.
Deze specialisatie is een verdiepingsslag in mijn vakgebied en geeft me de mogelijkheid om specifieke klachten als rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid en schouderklachten, heupklachten veel beter te kunnen diagnosticeren en te behandelen.
Daarbij heb ik extra kennis opgedaan van gezondheidsproblemen mbt. de wervelkolom, dat zijn de houdings/ bewegingsproblemen van de rug en van de nek met de aangrenzende gewrichten en samenhangende klachten.
Het doel van de manuele therapie is het verbeteren van de bewegingen in de gewrichten in het algemeen maar specifiek geldt dat voor de gewrichten in de wervelkolom.
Hiervoor gebruik ik specifieke mobilisatietechnieken en de effecten zijn vaak direct merkbaar, je voelt bewegingsvrijheid en vermindering van de pijn. De keuze technieken van mobilisatie en manipulatie die toegepast worden zijn afhankelijk van in hoeverre de klacht actueel is.
De actualiteit van de klacht bepaalt de keuze van techniek hiervoor gebruikt de manueel therapeut het Cockpitmodel als leidraad dat de fasen van herstel van bindweefsel beschrijft en gebruikt wordt als graadmeter voor de keuze en intensiteit van de mobilisatie van de gewrichten.
Zo zijn er de eerste, tweede, derde en vierde graads mobilisatie die de vorm en intensiteit van de techniek bepalen afhankelijk van de klachten ivm. de ernst van de pijn en de bewegingsbeperking.
Naar mate het herstel optreedt, kan er voor een andere techniek gekozen worden die past in een ander fase van herstel totdat er volledige bewegingsvrijheid en pijnvrijheid van klachten is ontstaan.
Bij manuele therapie treedt snel resultaat op en na enkele behandelingen is duidelijk effekt merkbaar met meer bewegingsvrijheid in de gewrichten en daardoor minder klachten.
Dit kan voldoende zijn met maximaal 6 behandelingen manuele therapie maar vaak zijn aanvullend huiswerkoefeningen preventief nodig om de stabiliteit te versterken in de gewrichten om terugval in klachten te voorkomen.
Naast mijn werk sport ik graag in mijn vrije tijd, doe ik aan triatlonsport en geef ik looptraining, adviezen als hersteltrainer,fysiotherapeut bij blessures.

 

Bigreg.nr: 49034733404